- Beleggers reageren positief op het bericht dat Amazon een belang van 2 procent neemt in de Amerikaanse tak van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.
- Het aandeel Just Eat Takeaway steeg woensdag op de Amsterdamse beurs met meer dan 15 procent.
- De beurswaarde van het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl is de afgelopen maanden juist fors gedaald.
- Lees ook: Zorgen van beleggers duwen beurskoers van bedrijf van Jitse Groen 17% omlaag
Just Eat Takeaway maakte woensdag een koerssprong van dik 15 procent op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden verheugd op de samenwerkingsdeal die de maaltijdbezorger in de Verenigde Staten heeft gesloten met webwinkelconcern Amazon.
Zogeheten Prime-leden van Amazon krijgen daarbij een jaarabonnement op maaltijdbezorger Grubhub, de Amerikaanse dochter van Just Eat Takeaway.
Amazon neemt een belang van 2 procent in Grubhub. Dat belang kan op termijn oplopen tot 15 procent. Just Eat Takeaway, dat ook eigenaar is van Thuisbezorgd.nl, herhaalde tevens actief te blijven kijken naar een gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub. Kritische aandeelhouders dringen al enige tijd aan op een verkoop van het onderdeel.
De deal met Amazon is een welkome voor Just Eat Takeaway, dat al langer met de magere prestaties van Grubhub in zijn maag zit. Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf onderzoekt de opties voor Grubhub, dat ruim een jaar geleden werd overgenomen voor een bedrag van 7,3 miljard dollar.
Sinds die overname is zo'n 70 procent van de beurswaarde van Just Eat Takeaway verdampt. Verschillende aandeelhouders gaven onlangs nog aan uiterst ontevreden te zijn over de gang van zaken bij het maaltijdbestelbedrijf. Zij willen dat Just Eat Takeaway de Amerikaanse dochter weer gaat verkopen.
De deal met Amazon zal voor de financiële resultaten van Grubhub niets uitmaken, zo werd gemeld.
AEX positief gestemd
De hoofdindex op Beursplein 5 sloot woensdag met een winst van 1,9 procent op 656,71 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 883,77 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 2 procent.
Adyen kreeg er 9 procent bij. Het fintechbedrijf gaat de betalingsdiensten voor de Japanse kledingketen Uniqlo verzorgen. De chipbedrijven ASMI en Besi stegen tot 5,4 procent. ASML klom 3,1 procent, ondanks berichten dat de Amerikaanse regering wil dat de chipmachinemaker ook zijn oudere generaties machines niet meer aan Chinese bedrijven mag leveren.
Unilever won 2,4 procent. IJsmerk Ben & Jerry's heeft zijn moederbedrijf voor de rechter gesleept vanwege de verkoop van de Israëlische tak door het levensmiddelenconcern. Ben & Jerry's claimt dat de integriteit van zijn merk door de verkoop wordt aangetast en wil dat die wordt stopgezet.
Ondanks dat olie- en gasconcern Shell eerder op de dag 1,1 procent won na de aankondiging dat het in Rotterdam de grootste groene waterstoffabriek van Europa gaat bouwen, was het aan het eind van de woensdag de hekkensluiter met een verlies van 1,5 procent. Elders in Europa daalden ook branchegenoten als BP (min 1,4 procent), TotalEnergies (min 2,7 procent) en Eni (min 1 procent).
De euro bleef hangen rond het laagste niveau in meer dan twintig jaar. De eenheidsmunt was 1,0170 dollar waard, tegenover 1,0245 dollar een dag eerder. De olieprijzen, die dinsdag tot wel 10 procent verloren, gingen opnieuw omlaag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent minder waard op 96,98 dollar. Brentolie daalde 2,3 procent in prijs tot 100,45 dollar, maar stond eerder op de dag al onder de 100 dollar.